Hírek

Az ITTF lép a plasztik labdák ügyében

Az ITTF 2014 július elsejével kötelezővé tette a plasztik labdák használatát minden fennhatósága alá tartozó versenyen és világeseményen. Azóta rengeteg játékos fejezte ki nemtetszését  a különböző gyártók és márkák kínálatában megjelenő labdák minőségbeli eltérései miatt.

 

A fő probléma a labdákkal kapcsolatban az, hogy a különböző gyártók labdái eltérően viselkednek, így nehéz a játékosoknak a hozzájuk való alkalmazkodás.

Az ITTF megérti a problémát, és már keményen dolgozik annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a különbségeket, és hogy a játékosoknak a legjobb felszerelést tudja nyújtani.
“Az ITTF megérti, hogy a celluloid labdákról plasztikra való áttérés nem volt olyan zökkenőmentes, mint ahogyan azt szerettük volna, azonban már szorosan együttműködünk a labdagyártóinkkal” – ismerte be Thomas Weikert.

“Például a DHS, a World Tour labda szponzora, keményen dolgozik a labdák minőségének javításán; nemrégiben a profi játékosoknak bemutattak egy új, továbbfejlesztett prototípust, ami lényegesen ellenállóbb, mint a korábbi változat, és az ára is kedvezőbb” -folytatta a nemzetközi szövetség elnöke.

Jelenleg az ITTF 93 különböző márkájú labdát engedélyez, amiből 35 celluloid. Ami azért jó, mert ez rengeteg különböző gyártónak ad lehetőséget arra, hogy piacra tudjon lépni világszerte, viszont így nagy a szórás, ami a labdák tulajdonságait illeti, és ez a játékosok elégedetlenségéhez vezethet.

“Ez talán azért van, mert az ITTF által rengeteg különböző alapanyag van engedélyezve, ami egyrészt pozitív, mert megadja a lehetőséget a gyártóknak, hogy sokféle műanyagot használjanak, ugyanakkor majdnem hogy lehetetlenné teszi, hogy a labdák hasonló tulajdonságokkal rendelkezzenek” – mondta Weikert.

“Tudjuk, hogy a gyártóink nagy elkötelezettséggel kutatnak, tesztelnek és keresik az új gyártási technológiákat, hogy javítsák a minőséget. A Seamaster 2017 ITTF World Tour Korea Open-re a DHS egy új labdát fog biztosítani (DHS D 40+), ami rengeteg játékos visszajelzése alapján lényegesen jobb, mint a DHS 40+.”

 

Az ITTF feje hozzátette azt is, hogy bevezetnek egy rendszert, ami alapján vizsgálni fogják a labdák tulajdonságait, mielőtt engedélyezik őket. Szűkebbre szabják a tűrési határokat, ami azt fogja eredményezni, hogy nem lesz nagy eltérés labda és labda között.

 

 

Az alábbi táblázat bemutatja a jóváhagyható labdák tűrési határait: