Hírek, Videós tartalom

Elkezdődött a világbajnokság

Elkezdődött a világbajnokság

Egy héten át a németországi Düsseldorfra figyelnek az asztalitenisz-rajongók. Mi bizakodunk. Pedig utoljára 1995-ben szereztünk érmet vb-n, és nagy meglepetés lenne, ha ez a sorozat éppen most szakadna meg.

 

 

Ez még akkor is igaz, ha a női párosok mezőnyében Póta Georginával és Matilda Ekholmmal kezdődik a kiemeltek sora. A felkészülésébe az esküvőjét is beiktató Gina, valamint svéd partnere nagyszerűen szerepelt a World Tour-versenyeken – ennek köszönhető az előkelő besorolás -, de ritkán kellett megmérkőzniük a kínaiak legjobbjaival. A nők új kapitánya, Bátorfi Zoltán szerint a negyeddöntő már kiváló eredmény lenne.

A legjobb nyolc Madarász Dóra és Pergel Szandra számára is elérhető. A 12. helyre sorolt kettős az EB-n mutatott játékkal messzire juthat. Az első körben mindenesetre cseh párost (Adamikova, Kukulkova) kaptak, utána argentinok vagy spanyolok következhetnek.

És mi a kedvező előjel, ha nem ez: a vb éppen az egyik utolsó érmesünk, Tóth Krisztina születésnapján kezdődik. (Kriszta párja Bátorfi Csilla volt annak idején Tiencsben. Isten éltesse mindkettejüket!)

Póta egyesben 19. a rangsorban, így Madarászhoz (52.) és Pergelhez (55.) hasonlóan a 128-as főtáblán kezd. Az első számú magyar versenyző két sikeres meccs után alighanem a világelső Ding Ninggel találkozna. A másik két lány, szintén a harmadik körben, akár egymással is összefuthat. A csapat negyedik tagja Ambrus Krisztina. Esetében a főtáblára kerülés lehet a reális cél.

Aranyosi Péter, a férfiak kapitánya elsősorban a fiataloknak ad esélyt. Egyéniben nincs kiemelt játékosunk. Az elvárás, hogy Ecseki Nándor, Szudi Ádám, Lakatos Tamás és Nagy Krisztián is “túlélje” a kvalifikációt, majd legalább egyikük a főtáblán is nyerjen mérkőzést. Ami azt illeti, vágtunk már neki színesebb álmokkal is egyéni világbajnokságnak…

Számottevő eredmény tehát nem szólóban várható. Az Ecseki-Szudi párnak kiemelés alapján (18.) a 32 közé be kellene kerülnie, ami egyetlen győzelemmel elérhető. Az első fordulóban a selejtezőből kapnak egyelőre ismeretlen ellenfelet, a negyeddöntőért már biztosan ázsiai vetélytársat kellene felülmúlniuk.

Ebben a számban Lakatos és Nagy is automatikusan a 64 közé került. Ha nem a holnap 20:15-kor kezdődő mérkőzés lesz az utolsó páros fellépésük a vb-n, akkkor minden fontosabb fórumon címlapra kerülnek. Nem ez a papírforma, mert két pingponghérosszal, Timo Boll-lal és Ma Long-gal találkoznak.

Vegyesben is két egység képviseli Magyarországot. Pergel és Nagy 22., Madarász és Ecseki 27. a 32 kiemeltet felsoroló listán. Némi szerencsével itt is lehet nyolcaddöntősünk, mert nem kilátástalan a sorsolás.

 

Néhány részlet a megnyitó ünnepségről és a sorsolásról:

 

Az első nap teljes programja

Magyarok az asztalnál:

  • Ecseki Nándor – Livan Martinez (kubai), 16:30, 2-es asztal (élő közvetítés!)
  • Lakatos Tamás – Habibie Wahad (indonéz), 16:30, 19-es asztal
  • Szudi Ádám – Thavisack Phathaphone (laoszi), 16:30, 16-os asztal
  • Nagy Krisztián – Filip Radulovic (mntenegrói), 17:15, 29-es asztal

 

Élő közvetítés (1-8. asztal)