Érdekesség, Videós tartalom

Régi dicsőségünk

Régi dicsőségünk

Asztalitenisz-világbajnokság, Budapest, 1929. Akkoriban mi voltunk a “kínaiak”: hat számból négyben magyar győzelem született. Megkönnyeztük a filmhiradokonline.hu korabeli felvételeit.

Az első VB, amelyet 1926-ban, Londonban rendeztek, sportolóink átütő sikerét hozta, miután az összes – akkor éppen öt – aranyérem a magyaroké lett.

Két évvel később Stockholm adott otthont a versenynek. Négy és fél aranyat szereztünk, miután a halhatatlan Mednyánszky Mária az osztrák Fanchette Flamm oldalán hódította el a szám első világbajnoki címét. (Nem mellékesen: Mednyánszky pályafutását összesen 18 VB-arany gazdagítja. Ő nyerte az első öt női egyéni világbajnokságot!)

1929-ben fordult elő először, hogy a férfiak küzdelmének végén más nemzetbeli, történetesen egy brit, Fred Perry ünnepelhetett. A mieink párosban (Barna Viktor, Szabados Miklós) és csapatban (Barna, Szabados, Glancz Sándor, Kelen István, Mechlovitz Zoltán) elért győzelmekkel vigasztalódtak.

Ezen a tornán szerezte meg második világbajnoki trófeáját a videón is feltűnő Kelen István, vegyespárosban, Sipos Anna párjaként. Számtalan egyéb dicsőség mellett Kelen további öt, Sipos további tíz világbajnoki döntőben diadalmaskodott.

Magyorország még két alkalommal (1931, 1950) rendezett VB-t. Szerencsére már nem kell soká várni a következőre: 2019-ben újra Budapesten találkozik a világelit!